Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Vliegtuig en fiets

Door Jan: 09/10/08

Vliegtuig en fiets

Wie een vliegreis maakt en zijn fiets wil meenemen, moet rekening houden met allerlei zaken:

  1. Vergewis je ervan dat je fiets mee kan in het vliegtuig. Bij een fietsvakantie die je boekt via een touroperater is dat geregeld. Zelf boek ik via www.fietsvakantiewinkel.nl. Boek je zelf een vlucht via internet, vraag dan hoe het gaat met transport van je fiets en wat de kosten zijn van al het extra gewicht. Houd er rekening mee, dat antwoorden niet altijd betrouwbaar zijn.
  2. Informeer naar de eisen voor het meenemen van je fiets. Meestal is een fietsdoos vereist. In de regel zorg je daar zelf voor. Soms levert de luchtvaartmaatschappij die op de luchthaven en daar betaal je voor. Goedkoper is een doos bij je fietsenmaker te halen. Je trekt de krammen eruit en neemt een rol verhuizersplakband mee naar de luchthaven. Bij aankomst op de plaats van bestemming zijn er twee mogelijkheden. Kom je voor de terugreis weer in het zelfde hotel, vraag dan of ze de doos willen bewaren. Je bent er klant, dus dat lukt wel. Voorwaarde is wel dat de doos er nog redelijke uit ziet, wat niet altijd het geval is; bagagepersoneel gaat er soms ruw mee om. Fiets je van A naar B en stapt in B weer op het vliegtuig, dan heb je niets meer aan de fietsdoos. Informeer dan of je op de luchthaven een nieuwe doos kunt krijgen. Lukt dat niet dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van plastic sheets om hem in te pakken. Je krijgt dan ook een formulier te ondertekenen waarin de luchtvaart-maatschappij verklaart niet of verminderd aansprakelijk te zijn voor schade (release of liability).
  3. Maak je fiets voor je hem in de doos steekt zo klein mogelijk: zadel laag, stuur gedraaid, trappers eraf, banden zacht (er is in de laadruimte onderdruk). Plak je fietspomp vast aan het frame, verwijder kwetsbare delen (bv. lampen, kilometerteller, draagbeugels bidon, ed.). Zet de ketting voor en achter op de kleinste bladen. Als de doos horizontaal in het vliegtuig komt en er andere bagage bovenop komt kan het patje van de derailleur achter verbuigen (hefboom!). Je kunt ketting en derailleeur verwijderen; hou ze droog en schoon en olie weer bij het opbouwen van je fiets na aankomst. Je kunt ook blokjes boven de derailleur bevestigen om stoten op te vangen. Met een beschermbeugel boven de derailleur heb je minder zorgen.
  4. Voer al deze handelingen thuis uit, want het gereedschap ervoor mag niet in je handbagage het toestel in.
  5. Voorzie je fiets ook van label(s) met je persoonlijke gegevens (naam, adres, enz.) en de bestemming en vluchtnummer. Doe dat ook op de doos (grote letters, viltstift).
  6. Vraag vóór het sluiten van de doos of je de doos kunt dichtplakken. Soms willen veiligheidsfunctionarissen (bij vluchten naar de VS bijvoorbeeld) de inhoud controleren.
  7. Je geeft je fiets af bij de odd/oversize lugguage. De maatschappij zorgt dan verder voor de afhandeling. Wacht je bij de gate op de boarding kijk dan of jouw fietsdoos ook aan boord komt. Heb je hem niet gezien of was je net niet in de gelegenheid dat te controleren, infomeer bij cabinepersoneel of je fiets in het laadruim is gekomen. Het is soms even een kwestie van doorzeuren. Op de luchthaven van aankomst komt je fiets ook terecht op dezelfde odd/oversize lugguage, maar vaak wordt de doos in de buurt van de bagageband neergezet of gelegd. Soms moet je naar je fiets zoeken.
  8. Je tassen dien je te bundelen tot één geheel. Stop in elke tas je naam, enz. voor het geval er eentje toch losraakt. Zo is elk stuk te indentificeren. Het is nu (2015) mogelijk om je tassen in één grote zak te doen en het geheel te laten sealen.
  9. Gas- en benzineflesjes voor kooktoestellen zijn verboden.
  10. Er zijn fietsers die op de luchthaven van aankomst hun fiets weer optuigen, de tassen eraan hangen en op weg gaan naar hun eerste overnachtingsplaats. Je kunt je transfer naar hotel en eerste overnachting ook regelen vanuit Nederland. Dat kost wel iets, maar het is makkelijk. Doe je dat niet dan regel je het bij aankomst. In de VS moet je bij de immigration op een formulier ook je eerste verblijfplaats invullen. Weet die nog niet dan vul je maar een bekende hotelketen in, anders word je teruggewezen. In de aankomsthal van Amerikaanse vliegvelden is een batterij aan telefoons om contact te maken met hotels. Zorg ervoor dat je passend geld hebt voor de taxi.
  11. Drie etmalen voor de terugreis moet je de retourvlucht herbevestigen (reconfirm). Zorg ervoor dat je het telefoonnummer of e-mailadres daarvoor bij je documenten hebt. Je kunt ook je reisbureau verzoeken de herbevestiging uit te voeren.
  12. Om de kosten te drukken kun je voor de terugvlucht alles wat je niet perse meer nodig hebt achterlaten. Dat kan vele kilo’s schelen.

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.