Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Jacob Wetterling

Door Jan: 10/05/15

In 1990 fietste ik van Minneapolis naar Vancouver. Minneapolis is de hoofdstad van de deelstaat Minnesota aan de westkant van de Grote Meren. Het ziet er daar erg Scandinavisch uit. Bossen, meren, rivieren met stroomversnellingen, moerassen, licht golvend landschap, rotsblokken tussen de dennen. Zweedse en Finse namen staan op de brievenbussen aan de weg: Grundsted, Nelson, Määttä, Savolainen. De grootste golf Scandinaviërs arriveerde rond 1875 en ze schreven naar familie dat het er in het nieuwe land net zo uit zag als in Noord-Europa. Dat geldt ook voor de winter die je kunt zien in Grumpy Old Men (1993) opgenomen in Wabasha, Minnesota. De vrouwelijke hoofdrol vertolkt Ann-Margret Olsson, geboren in Zweden (1941).

Bij pompstations en convenience stores zag ik kleine affiches met de foto van een jongen tussen de aankondingen voor yard sales en aanbiedingen om het gras te komen maaien. Vermist! Een zekere Jacob Wetterling was ‘abducted’. Je ziet zulke affiches wel vaker in de VS en ik moet de jongen al gauw vergeten zijn. Dacht ik. Drie jaar later maakte ik een tocht om de Grote Meren. Ik was begonnen in Greensboro (North Carolina) en zou daar ook eindigen. Mijn keerpunt was de Upper Peninsula van Michigan dat je bereikt via de machtige Mackinac Bridge over de meerengte die Lake Michigan verbindt met Lake Huron. Na een rustdag in St.Ignace fietste ik over de US 2 naar Manistique. Even voor Gulliver passeerde me een vrachtwagen. Op de achterzijde een grote foto van een jongen die ik onmiddellijk herkende: de knul van 1990 uit Minnesota! Hij was blijkbaar nog steeds niet opgespoord. Op de foto was hij ouder geworden of beter, met een computerprogramma ouder gemaakt. Met zijn vriendelijke lach trekt hij zo door het land. Wat moet het vreselijk zijn om als ouders je kind zó te zien opgroeien…

Bladerend in mijn fietslogboek van destijds kwam ik de naam Wetterling weer tegen. Even gegoogled. Jacob Wetterling werd ontvoerd in oktober 1989 kort na zijn elfde verjaardag. Toen hij met zijn broer en een vriendje terugkeerde van een convenience store buiten zijn dorp St.Joseph (Minnesota), werd hij door een gemaskerde man onder bedreiging met een wapen in een auto gedwongen. Sindsdien is er ondanks alle moeite hem te vinden niets meer van hem vernomen. De eerste site op het internet noemt het jaartal 2011. Zijn ouders zijn inmiddels grootouders geworden met het kind van zijn jongere broer. Op de site ook een foto van Jacob zoals hij er als volwassen dertiger uit zou zien. Er zijn filmpjes te zien over de kleine Jacob. Niemand weet wanneer de zin “His fate remains unkwown” van de site kan worden geschrapt.

Sommige herinneringen aan een fietstocht hebben een lang leven.

 

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.