Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Naar de weg vragen

Door Jan: 09/10/08

Op elke fietstocht vraag je wel een paar keer naar de weg. Door ervaring heb ik geleerd dat het soms nuttig is om wat de een zegt door een ander bevestigd te krijgen. Er zijn mensen die met veel aplomb mededelingen doen die niet blijken te kloppen. Niet alle mannen durven te zeggen dat ze iets niet weten en zo zadelen ze jou op met foute informatie. Daar komt nog bij dat veel mensen alleen vanuit de auto de wegen kennen en zich niet afvragen of de weg die ze wijzen voor fietsers toegankelijk is. Daarom check and double check!

 

 

Is de informatie betrouwbaar, dan is er nog een taalprobleem. Heb je het goed begrepen? Ik probeer telkens op mijn manier de woorden te herhalen om te controleren of ik de boodschap goed heb begrepen. In China noemde ik telkens eerst de naam van de plaats en dan zai neige fangxiang? Is dat de richting? En dan maar hopen dat ze je verstaan, want op het platte land spreken ze vaak dialecten.

 

Lastig is als je in een café naar de weg vraagt en allerlei versies te horen krijgt. Jan en alleman doet een duit in het zakje. Je kunt niets anders doen dan rustig wachten tot de juiste route boven komt drijven.

Een variant is dat je informant begint met de uitleg. Terwijl jij bezig bent zijn aanwijzingen in te prenten, komt er een tweede versie en soms ook nog een derde. Goed bedoeld, maar zeer onpraktisch.

Postbodes, politie-agenten, brandweerlieden zijn vaak betrouwbare informanten.

Bij het naderen van Sacramento (hoofdstad Californië) gaf een brandweerman me op papier een prettige fietsroute naar het centrum. In Laiwu (provincie Shandong, China) reed een motoragent met zwaailicht voor me uit om me de weg naar een hotel te wijzen. Als hij even zijn sirene liet klinken gingen andere fietsers opzij om met verbazing mij te zien passeren.

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.