Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Fietstocht door Zuidoost-Azië
Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore

 

Kaarten kopen, route bedenken, de tijd kiezen, de vlucht boeken, vaccinaties verzorgen, visum halen, de fiets verzorgen, reserve onderdelen kopen, gereedschap bij elkaar harken en dat allemaal terwijl op de kalender de dag van vertrek naderbij kruipt. Op de bijgaande foto de voorbereidingen voor de fietsreis in hun laatste stadium.
Dagelijks ben je met lijstjes in de weer. Niet de bezigheden op zich zorgen voor enige stress, maar het regime waaraan je jezelf onderwerpt dat beheerst wordt door de angst iets te vergeten. Nu dat alles klaar is, daalt er een zekere rust neer.
Waar gaat de reis naar toe? Het is een slingertocht door Zuidoost-Azië, een groot deel door wat vroeger Frans Indo-China werd genoemd. Vietnam, Laos en Cambodja waren Franse koloniën. De laatste beslissende slag die de Fransen leverden was in 1954 bij de beroemde plaats Dien Bien Phu in Noord-Vietnam. Met het einde van de Frans-koloniale tijd ontstond er een politiek vacuüm, dat leidde tot jaren van nieuwe strijd. De Vietnam-oorlog met de Amerikanen in de jaren ’70 van de vorige eeuw is het bekendst.
Na Cambodja gaat de reis door Thailand naar de Birmese grens om aldaar de geschiedenis te zien van de beroemde spoorweg, waar vele Nederlanders bezweken.
Dan gaat de reis pal naar het zuiden, over de lange zwanenhals van het schiereiland van Malakka. We doorkruisen Maleisië en eindigen in Singapore.
Ik sprak over “we”. Het is een pluralis cycloturistatis.  Fietste ik vorig jaar met drie Chinese vrouwen met wie het moeizaam praten was, nu ben ik in gezelschap van een Nederlandse fietsvriendin. Haar lang gekoesterde vurige wens was om eens in Vietnam te fietsen, maar er waren allerlei redenen van haar zelf en anderen om niet alleen te gaan. Omdat ik in 2013  in China tegen de weg klapte, maar gelukkig de hulp kreeg van de Chinese dames die me naar het ziekenhuis brachten, leek het me verstandiger niet alleen te fietsen. Zo reiken we elkaar de hand.
We vliegen naar Singapore, blijven daar een paar uur op de luchthaven hangen en gaan dan pal naar het noorden naar Hanoi. Alles bij elkaar zijn we een etmaal onderweg. Soms is vliegen vermoeiender dan fietsen.

Vertek

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.