Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Op de buitenwegen in de provincie Buenos Aires rijd je op wegen met twee rijstroken (two-lane highways). Als fietser deel je het wegdek met het andere verkeer en rijd je op de witte streep of er net naast als er nog een beetje ruimte voor is. Alleen in de agglomeratie Buenos Aires heb je de luxe van vluchtstroken, waarbij borden automobilisten waarschuwen voor fietsers. Op diezelfde buitenwegen rijden meer vracht- dan personenwagens. Het verkeer is matig frequent en niet agressief.

Je kunt een paar dingen doen voor je eigen veiligheid: maak je goed zichtbaar, draag een helm en gebruik een spiegel. Met de laatste kun je anticiperen op situaties die gaan komen. Zolang er geen verkeer komt van de andere kant, is er in principe niets aan de hand. Het achterop komend verkeer kan met een boog om je heen. Komt er wel wat aan, kijk in je spiegel. Nadert een vrachtwagen van achteren, dan is het de vraag of die samen met de tegenligger ter hoogte van jou gaat passeren. Lijkt het daarop dan steek ik mijn linker arm op (“ik weet dat je eraan komt”), houd mijn trappers stil, rem af en steek zonodig de berm in. De trucker antwoordt met zijn claxon. Vaak zit er achter zo´n vrachtwagencombinatie  een rijtje personenauto´s dat jou niet of pas laat ziet. Uitkijken dus.

Een trucker vertraagt liever niet zijn snelheid, maar er zijn er die gas terugnemen en rustig wachten tot ze voorbij kunnen. Ook als er geen tegenverkeer is, kun je in de knel komen. Daarbij helpt je spiegeltje niet. Een vrachtwagen van achteren wijkt niet uit, omdat er ander verkeer hem aan het inhalen is. Verkeer dat jou niet gezien heeft. Een gevaarlijke situatie. De weg af en snel!

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.