Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Heer en Vrouw Superlatief

Door Jan: 23/07/09

Er zijn Nederlanders die tijdens hun vakantie elk contact met landgenoten vermijden. Alsof die melaats zijn. Zelf zijn ze dat natuurlijk niet. Bent u ook zo? Lees niet verder.

Vindt u het leuk om in het buitenland een Nederlands praatje te maken, dan reken ik me onder u. Reisroute, belevenissen, Ajax, Wilders, maakt niet uit.

De aangenaamste gesprekken zijn deze: er is een wederkerigheid, de bijdragen aan de conversatie gaan gelijk op, de vragen komen niet van één kant, je kunt met elkaar om dezelfde dingen lachen. Ik hoop dat u dat ook zo vindt.

Helaas is de werkelijkheid wel eens wat anders. Je stelt een vrijblijvende vraag en na vijf minuten sta je tegenover een zeur, betweter, detailridder. Ik moet mijn eigen sekse afvallen: het zijn meestal mannen.

Het gaat zo: Leuke reis gehad tot nu toe? Ja, prima! Welke route volgen jullie? En dan komt een gedetailleerde beschrijving met wegnummers, files, wegwijzers. De derde vraag wordt niet herkend als een beleefd conversatiemiddel, maar als een serieuze belangstelling voor hun ego en jeuk kruipt in je liezen, want deze grammofoonplaat kent geen einde. Omdat er geen vraag aan jou wordt gesteld, zeg je ook maar eens wat. Ja in die streek heb ik ook wel eens rondgereden. Je houdt de opmerking opzettelijke vaag, kijken of die ander er op in haakt. Maar nee, de woordenwals krijgt nieuwe diesel en dendert weer verder.

Nog interessanter wordt het met meneer en mevrouw Superlatief. Hun caravan is de beste, hun routes zijn de mooiste, de kosten die ze betalen zijn de laagste. Hun vakantie is unieker dan uniek. Er is ook nog een andere, letterlijk overtreffende trap. Zeg ik met trots ‘Ik heb gisteren voor het eerst van mijn leven een echte eland gezien!’ Dan volgt ‘Oh, die hebben we zo vaak gezien! Zeg Toos, waar hadden we ook weer die beren om de caravan?’

Zo word je als toehoorder vermenigvuldigd tot een muis.

(Soester Courant 17 juni 2009)

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.