Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

De Sleutel van Tsjechov

Door Jan: 09/10/08

“De sleutel van Tsjechov”; Op de fiets langs de Mississippi, naar de heilige Tai Shan, om de Oostzee, over de Krim naar Astrachan, door de Baltische Staten en van Peking naar de Amoer. Jan Postema, uitgave in eigen beheer, 50 zwart/wit foto’s, oktober 2006, 126 pagina’s, 16 euro (incl. verzendkosten.)

Het boek gaat over zes fietstochten, ieder van een paar maanden die Postema van 2001 tot 2006 ondernam in de Verenigde Staten, China, het Balticum, Scandinavië, Oekraïne en Zuid-Rusland. De basis ervan vormen de reisverslagen die hij wekelijks naar de Soester Courant mailde. Het is geen reisgids met routebeschrijvingen of praktische tips.

Postema onderhoudt ons op een vlotte manier over plaatsen waar hij langskomt en die hij vaak in een historisch kader plaatst, over zijn ontmoetingen met mensen onderweg en zijn contacten daarna over graf, woonstede of museum van historische figuren. Maar eigenlijk gaat het over alles wat onderweg zijn aandacht trekt. Zijn interesseveld is heel breed en betreft niet zelden zaken waar een doorsnee toerist achteloos  aan voorbijgaat.  Het laatse verhaal “Naar de Zwarte Draak” in Noordoost-China (2006) springt eruit. Met zes leden van een Chinese fietsclub – de jongste spreekt Engels – fietst hij drie weken samen. Hij maakt kennis met een ander China, met andere overnachtingen en een ander tijdskader dat al om vier uur ’s morgens begint.

Opmerkelijk is de eigenzinnige keuze van een aantal reisdoelen. Zo fietst hij in 2005 naar Piippola (Centraal-Finland) voor de tentoonstelling over de schrijver Pentti Haanpää (1905-1955). Wie helemaal naar het noorden fietst om zich in een Finse schrijver te verdiepen heeft iets met ’taal’ en dat geldt zeker voor Postema! Toevallig ontmoette ik hem op weg naar Finland in een Ests café-restaurant. We trokken een week samen op en daarmee deed ik mijn voordeel: hij converseert in het Ests, Russisch en Fins. Dit opende de poorten naar de nogal stugge Esten en volgens het boek niet alleen naar hen. Met zijn aanstekelijke nieuwsgierigheid en zijn taal- en contactvaardigheid krijgt hij mensen aan de praat. Het boek van Postema illustreert dat om het even wat een motief kan zijn voor een fietstocht. De simpele logica achter zijn tochten is kernachtig op de achterflap verwoord: “Je fietst wat en je beleeft wat”.

De erudiete Postema schildert anekdotes, soms luchtig, soms diepgravend, vaak ironisch. Hij hanteert een schrijfstijl die afsteekt van het cleane en afgemeten journalistieke geschrijf. Bij hem ronde volzinnen met inventieve en creatieve wendingen die blijven boeien. Voor zo’n schrijfstijl kruip ik op de punt van mijn stoel!.

André Raumault

De Wereldfietser, nr.2, zomer 2007

¼/p>

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.