Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Wet van de Rekkende Mijlen

Door Jan: 23/11/08

Met afstandsberekeningen is het wel eens hannesen. Dat is voor een lange-afstandsfietser vervelend; zijn pedalen zijn om te trappen en niet om gas te geven.

Voorbeeld: De afstand van Saladillio naar Azul (Argentinië) is

a) volgens de internetsite “Ruta 0” 126 km,

b) op de Nelleskaart 136 km;

c) volgens een bord aan de weg 151 km;

d) op mijn teller bij aankomst Azul 146 km.

Dat scheelt onderling nogal wat. Het lijkt erop dat er eerder schattingen dan metingen zijn gedaan. In het tweede geval is de vraag Hoe meet men? Van centrum tot centrum of vanaf en tot aan de bebouwde kom. Wat voor meetapparatuur is gebruikt en is er een afwijkingspercentage verdisconteerd bij het vaststellen van de uiteindelijke afstand?

Er staan ook pertinente fouten langs de weg.  Op weg naar Bahia Blanca zag ik na 40 km dat ik 3 kilometer gevorderd was. Zeven kilometer verderop was de fout hersteld, maar je blijft je afvragen waarom de wegbeheerder die fout laat staan. Ooit op een weg in Letland had ik theoretisch achteruit gefietst!

Elke fietser kent het volgende. Je fietst op een dag van A naar B. Op een bord lees je ’s morgens 100 km naar B. Onderweg staan ook enkele keren borden waarop je je vorderingen kunt aflezen. Denk je net over de helft heen te zijn, staat er 56 km naar B. Bij aankomst in B staat er 109 km op je teller. Het lijkt erop of onderweg de afstand wordt opgerekt en daarmee het aantal kilometers. Dit verschijnsel heb ik gedoopt: de Wet van de Rekkende Mijlen. Mijlen omdat ik het bedacht in de VS. Strikt genomen klopt de naam niet: als de mijlen zelf worden opgerekt is hun aantal minder. Maar vanwege poëzie en prosodie laat ik het zo.

Bij de planning van een lange fietsreis houd je daar rekening mee. Ik gooi op de totale afstand (gebaseerd op de kilometrages van de kaarten) nog eens 10% bij. Wereldfietser Bart Aardema kiest 5% en noemt dat “redelijk”. In dat surplus zitten omleidingen, vergissingen, extra stukken naar overnachtingsplaatsen, ed. verrekend. Mocht er in u, fietser, een statisticus schuilen dan vallen er interessante tabellen en grafieken te maken.

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.