Pagina's

Rubrieken

Archief

Diversen

Ciclista en Patagonia (01)

Door Jan: 13/11/08

(Fietser in Patagonië)

De thermometer in mijn rugzakje staat op 32 graden Celcius. Gisteren was het hier in Buenos Aires plakkerig en benauwd. Vandaag (13/11) is de lucht droger, de zon feller, terwijl een windje af en toe wat koelte brengt. Aan de gazons en de anonieme veldjes in de buitenwijken is te zien dat de droogte al een tijd duurt. De wind mag dan wel wat koelen, de lucht zelf blijft er smerig door. Overal krijg je uitlaatgassen in de neus. Wie hier opgroeit, krijgt echte stadslongen. De slachtoffers van de drievoudige moord, over wie het tv-nieuws twee dagen bericht, zullen als silent witness op de sectietafel geen rose babylongetjes hebben. Er zijn mensen die voor hun eigen “contaminación atmosférica” zorgen: Argentijnen roken meer dan Nederlanders.

Oorspronkelijk moet de lucht hier goed zijn geweest. De naam van de stad betekent immers “goede luchten”. Aan wie ze die te danken hadden, blijkt uit de lange naam die de oorspronkelijke nederzetting in 1536 kreeg: El Puerto de Nuestra Santa Maria del Buen Aire.

Kun je fietsen in BA? Ja, maar het is geen aanrader. Het was wel even wennen. Het stratenplan bestaat uit verschillende rasters, waarin veel eenrichtingverkeer is. Als ik vanuit mijn hotel in het centrum een stukje wil fietsen, maak ik vanzelf de quadratuur van de cirkel. Je rijdt de blokken in rechthoeken. In het begin zag ik alleen maar aan het verkeer dat een straat één richting had. Maar borden? Hebben die Argentijnen tomtomgenen of zo? Na een paar straten zag ik het: op een hoek staat een paal met de namen van de elkaar kruisende straten met een pijl!

In het centrum zijn de straten smal en niet berekend op zoveel verkeer, dat de breedte van stoep tot stoep in beslag neemt. Diensten met sirenen kunnen die net zo goed uitlaten, opschieten doen ze toch niet. In die straten rijden de weinige fietsers links en ik dus ook. Go native and join the club.  Er is een boulevardachtige straat (Avenida Corrientes) die rechts twee busbanen heeft en verder naar links vier rijstroken. De uiterst linkse ervan is vaak een soort parkeerstrook en dat was mijn terrein. Moet je uitwijken, even over de rechter schouder kijken, niet aarzelend manoeuvreren  maar hup de rijstrook op. Met mijn gele hesje val ik goed op en die Argentijnse lontjes (kort dus) moeten maar even geduld hebben.

Blijf je aan de rechterkant van zo’n doorgaande weg, dan zitten de bussen je in de weg. Rechts passeren betekent dat je passagiers voor de voeten rijdt. Dus als een bus je gaat snijden, remmen en er links omheen. Dat lukt tegen het einde van de dag niet altijd, want achter de bussen rijden weer taxi, s die de haltes afschuimen op zoek naar klanten (einde korte cursus stadsfietsen).

Tussen al die hoogopgaande gevelfronten en de monumentale gebouwen staan vaak platanen en jacaranda’s. De laatste zijn prachtige boeketten van korenbloemblauw in de zon tot donkerpaars in de schemering.

Voor de ramen van het restaurant waar ik gisteravond at, stopte een bus met “escolares” (scholieren) erop. Het waren geestelijk gehandicapten op weg naar huis. Een meisje keek door haar en mijn raam naar mij en zwaaide. Ik zwaaide terug. Ze lachte, de bus trok op en verdween uit het zicht. Een mooi besluit van mijn eerste dag.

Morgen gaat HET dan beginnen. De route de stad uit heb ik verkend. Eerst op de kaarten. In mijn aantekeningen had ik plan A en B; het werd al gauw C. Die kaarten waren lastig: ze staan voor ons op de kop. Het noorden onderaan, het zuiden boven. Het eerste deel van mijn way out heb ik al een keer afgelegd. Met 30 kg aan je fiets is het geen pretje om telkens de grote kaart uit te vouwen. Ik moet door enkele voorsteden (Lanós en Lomas de Zamorra). De hoofdweg heet Avenida Hipólito Yrigoyen. Ze is deel van de Ruta 205, maar bij de plaats waar ik na 12 km eraf moet, is geen richtingaanwijzer. Ik heb naar de afslag gezocht en gevraagd. Als ik morgen op de fiets stap, rijd ik de stad uit als een routinier.

Jan Postema

Buenos Aires, Argentinië

13 november 2008

Tags:

Nog geen commentaren »

Nog geen commentaren.

RSS feed voor commentaren op dit bericht. TrackBack URL

Geef commentaar

Je moet aangelogd zijn om commentaar te plaatsen.